Stekt blomkålsris med falukorv

Jag har lekt fram en ny maträtt och den blev så himla god, så jag vill dela med mig av den. 

 

Min maträtt har inget namn, så jag kallar den bara Stekt blomkålsris med falukorv.
Det låter inte som om det skulle vara nåt speciellt - jag vet! - men jag lovar att det är to die for. 

 

De här ingredienserna använde jag: 

  • 1 större blomkålshuvud, rivet 
  • 3-4 rivna morötter
  • två finhackade eller rivna vitlöksklyftor
  • en finhackad gul lök
  • smör och olja till stekning

  • 800 g mager och köttig falukorv skuren i tunna stavar
  • 1-1,5 dl solrosfrö
  • 1,5 dl klippt bladpersilja
  • 1 dl klippt ruccola

  • saft och rivet skal från 1/2 citron
  • 1 msk gurkmeja
  • 1-1,5 tsk salt
  • chilipulver (kan bytas mot t ex cayennepeppar)
  • 1,5 - 2 dl riven parmesan

  • garnering: riven parmesan och fint skuren sommarlök
  • tillbehör att servera till: libanesisk vildgurka (kan bytas mot t.ex. pepperoni e.dyl.)
 
Så här gjorde jag: 
 
Jag rev blomkålen med den grova rivskivan i min köksmaskin. Sedan rev jag morötterna med den fina sidan. 
 
Jag stekte löken på medelvärme tillsammans med de rivna vitlöksklyftorna och lite chili i en stor stekgryta.
Sedan tillsatte jag den rivna blomkålen och de rivna morötterna, och lät det steka medan jag stavade falukorven. 
 
 
När blomkålen och morötterna hade stekt en liten stund tillsatte jag gurkmejan. Jag använder den här ekologiska gurkmejan. Den är lite dyrare, men ack så mycket bättre och godare, så det är väl värt pengarna.
Om du har möjlighet så kan du använda färsk gurkmeja och riva den själv direkt ner i grytan. Mmmmmm...
 
 
Korven fick fräsa tills den fått färg. 
 
 
När den hade fått lite färg tillsatte jag solrosfröna. 
 
 
Solrosfröna fick fräsa tillsammans med korven några minuter och sedan tog jag bort den från plattan. 
 
 
Jag brukar använda den här billigare fusk-versionen, som egentligen inte är någon riktig parmesan, men jag är ingen finsmakare, så för mig funkar den utmärkt. Jag tycker att den är god och mycket prisvärd. 
 
 
Det här var så mycket ruccola och bladpersilja jag lyckades få med mig in från krukorna på altanen. Det spöregnade, så jag hade ingen lust att stå där ute längre. 
 
 
 
När blomkålen var nästan färdigstekt klippte jag ner persiljan och rörde om. Sedan fick den steka vidare några minuter. 
 
 
När blomkålen kändes lagom mjuk rev jag citronskalet och pressade citronjuicen i blomkålen. 
 
 
Sedan rev jag parmesan och rörde ner drygt 1,5 dl av den i blomkålen. Resten sparade jag för att strö över maten på tallriken. 
 
 
Därefter tillsatte jag den stekta blandningen av falukorv och solrosfrön. 
 
 
Till sist smakade jag av med salt. Men försiktigt, för både korven och parmesanen ger salt åt rätten. 
 
 
Dags att klippa öer ruccolan. Den tillsatte jag sist, eftersom den smakar bäst om den inte värms. 
 
Dags att lägga upp på tallriken och avnjuta den goda maten. 
 
 
 
 
Jag brukar köpa libanesisk vildgurka - det är en konserv i glasburk, som finns i City Gross utmärkta "invandrarsortiment". Den var lysande till den här rätten. 
 
Ibland lyckas jag bättre än förväntat med mitt köksexperimenterande och idag var en sån dag. 
Det här ska jag göra ofta, för det var både hälsosamt och jättegott. 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: veckomagasinet anne von porat

Alltså gud så gott och nyttigt det ser ut

Svar: Det VAR verkligen kanongott, jag lovar! :D Jag hade aldrig trott att citron, vitlök och blomkål skulle vara en sån fantastisk kombo, men wow vilken smakexplosion. :D
Åsa E Melander

Postat av: josefine

Gud så gott de såg ut. Tur att jag ska äta nu haha :) va gärna med i min frågestund på bloggen

Svar: Kanongott, jag lovar! :D Vitlök, citron och blomkål är verkligen en smaknjutning.
Åsa E Melander

2017-08-20 @ 12:03:10
URL: http://www.josefinejberglund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0