Idas 25-årsdag

Mina döttrar har ätit surströmming ända sedan de var små, så det kändes helrätt, då Ida annonserade att hon gärna skulle vilja ha surströmmingsfest på sin 25-årsdag.
 
Eftersom vi blir rätt många då vi samlas allihop, så bad vi mina föräldrar att få fira födelsedagen hemma hos dem. När man är ung, har man nämligen inte hunnit skaffa ett hem, som klarar att härbergera större sällskap med sittande middagsgäster -- det tarvar utrymme, tallrikar, glas, bestick, koppar, assietter, kastruller och uppläggningsfat i en omfattning, som man oftast inte har i sitt första hem.
 
Inte heller kunde vi ha festen hemma hos mig, eftersom jag ju bara har en liten 2:a och vi precis rivit min altan -- jag har därför knökat in altanmöbler, grill etc i vardagsrummet under byggtiden, så där är hyfsat fullpackat.
 
Sålunda var det guld värt att få "hyra in oss" och fira födelsedagen hemma hos mina föräldrar!!!
 
Vi förberedde allt så långt det var möjligt hemma hos mig, och transporterade sedan över det till mor o far.
De hade förberett altanen på baksidan med parasoller, bord och stolar, och gjort det jättemysigt där.
 
Jag försökte vara överallt och göra så mycket som möjligt, så att mina kära föräldrar inte skulle belastas med matlagning, dukning, plocka disk, städa etc, men jag hann nog inte riktigt med allt, för jag såg mina omtänksamma föräldrar göra både det ena o det andra.
Jag är ofantligt lyckligt lottad som har så himla fina föräldrar!!!!  <3 <3
 
 
Solen strålade hela dagen, kvällen var sommarvarm, alla åt, drack och trivdes, allt  gick jättebra och födelsedagsfesten blev jättefin!!  :D
 
 
Här är lite bilder från vår fest.
 
 
Lilla sessan var sååå söt i sin fina klänning!!
Glad som en lärka i famnen på sin pappa Lars-Erik, pratade hon en god stund med gammelmorfar.
 
 
Mamma bjöd på supergoda frasiga smördegssnittar till pappas fräscha välkomstdrink.
 
 
 
Medan potatisen kokade, öppnade jag surströmmingsburkarna och såg till att allt bars ut.
Det doftade sååå gott och smakade ännu bättre!! Surströmming är lika efterlängtat o gott varenda gång!! :D
 
 
Pappa luktade nyfiket på Kallsupen -- den nya snapsen, som jag köpt. Den var smaksatt med kummin och dill, och doftade överraskande mycket dill!! Ett mycket bra köp, tyckte de flesta av oss. Några föredrog dock den traditionella O.P:n, men den tyckte jag var alldeles för vass o skarp i smaken.
 
 
Ungefär hälften av oss åt god ugnsstekt lax med en kall sås, istället för surströmming.
Det funkar ju alldeles utmärkt med två olika rätter, eftersom surströmming är en mycket lättsam rätt, som inte kräver någon annan förberedelse, än att man öppnar burkarna.
 
 
Jag är ju surströmmingsälskare, så min tallrik såg förstås ut så här.
Strömming och strömmingsrom, creme fraiche, färskpotatis, purjolök-dill-blandning, tomater, tunnbröd, folköl och en snaps. Mycket mysigt och gott alltihop!!
 
Bredvid min tallrik ligger det fina lilla sånghäftet, som storasyster Märta-Li hjälpte mig att få klart. Det innehöll en massa fina bilder på Ida och hennes bägge kissar, Carola o Runar, och tre sångtexter -- Det är din da' ida', Idas sommarvisa och Med en enkel tulipan -- som vi sjöng till Ida under middagen.
 
 
 
Alla äter vi strömmingen på våra egna speciella sätt -- några gör klämmor, andra föredrar öppen macka och ytterligare några äter på tallrik med varierande tillbehör.
 
 
Märta gör mackor, men hon fick förstås ta det lite varligt med strömming och lök, så att lilla sessan inte skulle få problem med magen. Jag brukar säga, att den riktiga förlossningen inte kommer förrän man slutar amma... :o) 
 
 
Ida rensade, åt och njöt av sin surströmming. Pär däremot är ingen surströmmingsätare, så han höll sig till laxen.
 
 
En mycket tjusig macka, eller hur? Perfekt 25-årsdagsmat!!
 
 
Lars-Eriks macka var precis lika fin, men han fick bryta bitar av sin, istället för att bita i den, för han fick någons armbåge i munnen under en fotbollsmatch tidigare i veckan, och slog nästan helt ut den ena framtanden. *ryyys*
 
 
Lillebrors söta småtjejer var såklart färdiga med ätandet lååångt före oss vuxna, och skuttade runt och lekte i den varma sommarkvällen.
 
 
Mor o far har verkligen en kanonhärlig altan och bakgård!!
En vind- och insynsskyddad, vacker och grönskande oas!!
 
 
Med en rad parasoller som skuggade oss, hade vi det sååå mysigt och trivsamt.
 
 
Ida hade önskat sig en barndomstårta till sin födelsedag, och då gjorde jag såklart en sån.
 
 
Det fick bli en liten stugby med stugor gjorda av After Eight.
 
 
Chokladbokstäver såklart!
 
 
Marängträd, chokladlöv som buskar och enar, grönt strössel och olikfärgat blomformat strössel som blommor och gräs..
 
 
Marängträden var tänkta att föreställa såna där gulliga runda pilträd, men tiden räckte inte till att baka egna maränger -- annars hade de varit färgade med grön karamellfärg. Nu fick det bli köpta vita maränger istället.
 
 
En liten grön Majken-bil stod parkerad utanför ett av After Eight-husen. Parasoller i trädgårdarna var det också.
 
Det var jättelänge sen jag gjorde en barntårta. Så länge sen, att jag nästan glömt hur otroligt roligt det är, att göra såna här fantasitårtor.
 
 
Mitt på tårtan stod ett rosa ljus, som spelade Happy Birthday To You, och det fick födelsedagsbarnet flytta över till sin egen assiett.
 
 
Alla lät sig väl smaka av tårtan.
 
 
Jag offrade mig också på en liten bit, men jag tycker ju bara om en enda tårta (Bananza), så den här föll mig absolut inte i smaken.... och det får jag faktiskt säga, utan att det gör nåt, eftersom det var jag som gjorde den. *blink*
 
 
Under och efter kaffet var det dags för spännande paketöppning. Ida blev jätte-jätte-glad för allt!!
Det kändes lite knepigt att jag inte hade något paket, men hon fick sin present av mig redan i vårvintras, för det var då hon verkligen behövde den. Hon fick en exklusiv Miéle-dammsugare med speciellt allergifilter, eftersom hennes gamla dammsugare bara blev överhettad och stängdes av hela tiden.
 
 
 - Tuuuusen tuuusen tack allihopa!!! kvittrade Ida förtjust.
 
 
 Mor o lillebror Olof myser i den ljumma sommarkvällen.
 
 
Lillasyster Ziri och fästmannen André är mätta och nöjda.
 
 
Märta och Lars-Erik har tillfälligt lånat ut lilla sessan, som slocknat i min famn.
 
 
Mot slutet av kvällen, passade man på att pryda lillsessan med en blomma i håret, och då kom mormors kamera fram en sista gång denna kväll. Hur sött som helst, eller hur?  :D
 
 
Allt trevligt har dock ett slut... så också denna somriga och härliga 25-årsdag.
 
Ida blev sååå fint firad, skålad, hurrad och sjungen till!!
En mycket lyckad 25-årsfest!!  :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0