Älskade elever

Ja, nu är skolåret slut och vikariatet till ända - nästan i alla fall, det är två ynka dagar kvar... Men eleverna har slutat och skolan är ekar tom och ödslig. Det är något så vidunderligt sorgligt och vemodigt med tomma skolor - det får en att vilja gråta av saknad eller kvidande lägga sig på soffan i klassrummet och invänta nästa läsår. Nu är ju inte det en option för mig, eftersom jag inte kommer att vara där då - annars vet man aldrig... kanske hade jag gjort just det..?  ;o)

Efter ett härligt, roligt, fantastiskt och glädjefyllt läsår, har vi nu haft skolavslutning. På tidigare skolor har dessa varit fyllda av mer eller mindre uttråkade elever och föräldrar, som alla svettiga och trötta bara väntar på att eländet ska vara över, så att de får åka hem. Denna skolavslutning var emellertid helt annorlunda; de här eleverna var glada och helt med på noterna - de uppträdde på många olika sätt för förväntansfulla och nyfikna föräldrar och släktingar. Det rådde en härligt glad och upprymd stämning. Skratt, musik och sång fyllde lokalen, ända fram tills det var dags att bryta upp och ta adjö. Då grumlades såklart glädjen och förväntningarna inför det stundande sommarlovet, av avskedets stund och allvar.
Så fort rektor rundat av, började elever och föräldrar strömma mot oss lärare för att tacka för det gångna året och hälsa "glad sommar". Framför mig bildades emellertid en lite annorlunda kö - där stod sorgsna elever och föräldrar för att ta farväl... inte bara för sommaruppehållet, utan helt och hållet. Tårögda, ledsna och frustrerade i sin maktlöshet och oförmåga att påverka situationen, tog de adjö av mig. Jag grät och kramades, grät och kramades om vartannat i vad som kändes som en minut eller en evighet - tiden liksom upphävdes... det enda som existerade var jag, eleverna och nödvändigheten att få säga de absolut rätta sakerna till var och en.
När alla till sist hade gått och lokalen var tom, upptäckte jag överraskat hur många saker jag hade att bära med mig därifrån - att jag fått blommor, kort och paket av elever och föräldrar hade jag vagt noterat, men inte direkt tagit in i mitt medvetande. Det allra viktigaste hade varit att uppmärksamt och koncentrerat möta var och en i avskedets stund, så att denna blev så bra som möjligt. När jag nu såg den stora högen av saker, blev jag först stum av överraskning... sen kom tårarna igen. Tänk, att så många velat visa sin kärlek och uppskattning!!! För MIG!!!
När jag kom hem satte jag upp alltihop på köksbordet i mors och fars kök (jag bor ju där i väntan på att hitta en lägenhet). Sen satte jag mig på en köksstol och bara tittade.... och kände... och grät.
Först en låååång stund senare öppnade jag kort och paket - och då var det dags för mera tårar. Även mina föräldrar rördes till tårar av alla berömmande ord och fina gåvor.
Jag vill gärna dela den här fina och känsloladdade situationen med er bloggläsare och också återigen tacka elever och föräldrar. Nedan har jag lagt in bilder, men för att skydda och inte onödigtvis blotta givarna, har jag suddat dessas namn.



Har ni sett så många kort, blommor och presenter?!!  Man skulle kunna tro att jag fyllde 50 eller nåt!





Den elev som överräckte den här, tryckte med kraft paketet i mina händer och sa med tydlig emfas:
- Du är precis så här!!! När du öppnat kommer du att förstå.
När jag öppnat paketet och sett vad som var i, satt jag en lång stund som paralyserad med blicken skymd av tårar.
Jag tror att det var det allra vackraste någon elev någonsin gjort för mig under mina 25 år i skolan.
Miljoner tårfyllda tack för det!!! Du och dina föräldrar är i sanning helt unika!!! Er like finns inte, det vågar jag ta gift på!!
Ni berikar skolan på så många sätt, att jag inte ens kan börja beskriva det - det skulle uppta en alldeles på tok för låååååång del av detta inlägg, vilket ju egentligen var tänkt att visa, och dela med er alla, mina tacksamma varma känslor och min kärlek till er elever. Jag kommer emellertid att, längre fram, resonera kring och fördjupa mig i just detta - när jag nu äntligen fått mig en blogg, kommer jag sannerligen att nyttja den till saker som ligger mitt hjärta nära. Och en av alla dessa saker är just elever och deras föräldrar.
Stor, tacksam och varm kärlek till er så länge!!!
Och du - fortsätt skriva!!! You're really good!!!

Här nedan en förstoring av texten.
Visst är det mäktigt??!! Förstår ni hur stort det är för en lärare, att få ett sånt omdöme?  Att elever säger sånt, är stort nog - att få det formulerat i skrift så här är helt otroligt stort!!

Texten sammanfattar, upptäckte jag senare, på ett rätt bra sätt allas avskedsord, kort, sms, mms, mail och blogginlägg... och det känns helt otroligt! Det fyller hela bröstet - en blandning av smärta, glädje, gråt och stolthet.










Det här designade och otroligt vackra armbandet fick jag av en tacksam elev. Jag förälskade mig omedelbart i det och har haft det på mig ända sen dess. Ljuvliga, charmiga, trevliga och begåvade du,  tusen, tusen tack!!, för både armbandet och de många andra saker du under läsåret förgyllt min tillvaro med! Du är unik och underbar!!
Tusen varma tack också till din mamma, som ställt upp och bidragit på miljoner olika sätt under läsåret!! Hennes hjälp och stöd, positiva inställning och generösa sätt att vara, har varit helt otroligt mycket värt!! All min kärlek till er!!




Dessa Milanopinnar fick jag av två fantastiska och högt älskade elever, som lagt på minnet att jag tycker om såna.
Alltså - jag har visst vid nåt tillfälle berättat vilken som är min favoritkaka, och två elever har funnit detta värt att lägga på minnet. En språklärares favvokaka!! Det finner jag så underbart omtänksamt och rart att jag inte finner ord för det!!!!! Tusen mumsande och hjärtevärkande tack till er!! Kärlek!!!!!!!!!!
Dessa bägge begåvade elever kommer att bli någonting alldeles speciellt, det är jag övertygad om!! Det skulle inte förvåna mig alls, om jag en vacker dag råkar kliva över tröskeln till en privat läkarmottagning och möta den ena i fräschvit rock med stetoskopet runt halsen. Eller om jag råkar flanera förbi bokhandelns fönster och där se stora högar av den hetaste boken i handeln... skriven av... ja, just henne!!!! Tänk att jag haft förmånen att få vara en del av er skolvardag och utveckling!! Wow!






Det här underbara kortet har en av mina lika underbara elever gjort till mig.
Jag finner inga ord för att beskriva hur mycket dessa rader betyder för mig!! Det är så vackert, så personligt och så rörande - och jag älskar både kortet och dess givare!!! Hon hör inte till mina mentorselever och engagerar sig ändå i att en språklärare ska sluta - visst är det underbart??!! Snacka om stort o varmt hjärta!!
Denna fantastiska språkbegåvning kommer att gå långt i tillvaron - det måste hon!! Nåt annat finns inte!! God wouldn't allow it!! Nej,en sån talang får man inte utan anledning, så är det bara!  :o)
Låt aldrig nån enda lärare påstå, att du måste anpassa dig till den kurslitteratur som klassen använder!! Nej, kräv att få undervisning på din nivå!!! Dina språkliga kunskapar överstiger vida det man bör kunna i din ålder! Släpp aldrig greppet!! Och ge aldrig upp!!! You can do it!! Go for it, girl!!  :o) Kärlek till dig!!
... och du: Stay in touch!






Och det här kortet fick jag av två andra högt älskade elever.
Så många berömmande ord... så mycket kärlek och uppskattning...
Jag hoppas innerligt att jag under läsåret lyckats ge dem lika mycket av detta, så att de vet och känner hur älskade och värdefulla de är! Hur fantastiska de är!! Hur begåvade och ljuvliga de är!!!
Tusen varma tack till er, för alla de gånger och sätt ni bägge, tillsammans med era föräldrar, förgyllt och berikat mitt läsår! Ni är i sanning guld värda och oerhört speciella!!! I mitt hjärta finns en stor plats reserverad för just er!!! Kärlek!!
Era föräldrar hör också till dem som kommit att betyda enormt mycket för mig!! Den öppna, ärliga och frimodiga kontakten med dem har betytt så otroligt mycket för mig!! Många, långa, trivsamma, roliga och givande samtal har vi haft - tusen tusen tack för dem!!! De har stärkt och tryggat mig, samt gett mig inspiration till undervisning och nya pedagogiska grepp. Ni är en otroligt värdefull resurs och tillgång för skolan! Fortsätt kommunicera med lärarna där, på samma sätt som ni gjort med mig! Det har varit guld värt!!! Stor och tacksam kärlek till er!!!


Här är innehållet i det paket, dessa bägge överlämnade. Ett stort, innerligt och hjärtevarmt tack till er och era fantastiska föräldrar för den superfina gåvan!!
Den fullständigt ljuuuuvliga skålen är ifrån en fabrik i Spanien som tillverkar sina produkter av returglas, och har så gjort i över ett hundra år. Jag bara ääääälskar den!!! Och lika mycket älskar jag tanken på hur unikt och miljövänligt framställd den är!







Den här charmerande och vackra buketten (med en av mina absoluta älsklingsblommor Daggkåpa i) och biopresentkortet (jag äääälskar ju verkligen att se film) fick jag av tre helt fantastiska elever i en klass, som inte var min mentorsgrupp.
Jag kan inte sluta förundras över det faktum att de på det här sättet lägger tid, engagemang och pengar på skolans vikarierande språklärare!! Det ligger så mycket kärlek och "tycka om" i det att jag blir gråtfärdig varje gång jag tänker på det!!
Jag hoppas sååå att jag, under läsåret, lyckats förmedla till er hur fantastiska och unika ni är - att ni förstår hur mycket jag älskar er och tror på er kapacitet, begåvning och framtid. Ni är verkligen - really! - something extra!!! 
A milion thanks to you!!!
Fortsätt - lova mig det!!! - med era språkstudier på samma ivriga, härliga sätt!! Ni kommer att vara lååångt före era kurskamrater när ni når gymnasiet, men what the heck? Den lärare ni har då, får väl bara se till att ta fram lämpligt material åt er - svårare är det inte! Låt aldrig lärare pressa in er i mallen med "Nej, ni ska läsa samma kurslitteratur och göra samma övningar som de andra i den här årkursen.." !!! Ni ska gå framåt med de språkliga sjumilastövlar ni redan nu har på er! Go for it!! Ni kan nå hur långt som helst!!





Och detta komplett underbara kort kom i en fantastisk och vacker bukett i svenska flaggans färger. Det är skrivet av en högt älskad, och för mig mycket speciell, elev ur min mentorsgrupp. En anmärkningsvärt trevlig, socialt begåvad, talangfull och bright ung man, som kommit att ha en stor och mycket speciell plats i mitt hjärta - nu och för all framtid!!!
Jag vill rakt in i ditt hjärta förmedla följande:
Stay in touch! Whenever you need something - a listening ear, a lift or a cup of hot chocolate - just give me a call! I'll be there.  Kärlek!!





Och detta fantastiskt vackra och handgjorda kort fick jag av en superhärlig elev med sådan fantastisk musikalitet, att t.o.m. hans bokstäver dansar.
Den här killen är i sanning social kompetens personifierad!!! Maken till trevlig ung man i alla avseenden får man verkligen söka efter!! Denne unge man kommer att gå precis hur långt som helst - med sitt stora, varma och generösa hjärta, sitt charmerande sätt och enorma begåvning kan han inte annat än vinna i livet! Jag kommer att sakna dig enormt!!
Kärlek! Kärlek!!!






Och denna urläckra och kitchiga handduk/duk/väggbonad fick jag av en av klassens stora språkbegåvningar - tack snälla!!! Jag älskar den!!!
Den kommer att pryda mitt kök (när jag lyckas hitta en lägenhet) och verkligen vara pricken över i:et.
Tusen tack för alla gånger du och dina fantastiska föräldrar hjälpt till, ställt upp och på alla sätt bidragit till att göra tillvaron eller situationen bra för, såväl mig, som alla andra på skolan!! Du och de är verkligen guld värda!!!





Och såna här urgulliga blommor i fina hinkar och paket från Village (innehållande jättefina ljushållare i glas i varierande färger) fick vi alla i kollegiet. Tusen, tusen tack för dem!! Min mor, med sina gröna fingrar, hjälper mig att hålla liv i det veka lilla blomsterlivet. Själv är jag som Kung Midas i omvänd version; allt jag rör vid vissnar per omgående, lägger sig plågat ned på fönsterbrädan och antar snabbt beige-bruna nyanser. (Faktum är att jag emellanåt låter mina krukväxter åka hem till mor på Spa. När de rekreerat sig och åter är gröna och frodiga, hämtar jag hem dem och lämnar i samma veva några ynkliga, svaga stackare i utbyte. Works wonders for my windows!!  ;o) )





En oerhört fin kille i min mentorsgrupp, har målat den här fantastiska Bengt Lindströmska tavlan, som jag fick som gåva. Visst är den härlig?? Jag bara ÄLSKAR DEN!!! Tusen, tusen tack för den!!  Den dag jag hittat en lägenhet och återigen har min egen bostad, ska denna få vara en solitär på en helt egen vägg - det kommer att bli kanonfint!!!!
Jag kan knappt förstå att man ger bort en sån underbar tavla - och till MIG!!! En lärare!!
Men det är lite den här unge mannen i ett nötskal; han är den så fantastiskt artig, omtänksam, generös, varsam och vänlig!! I sanning en helt fantastisk kille!
Återigen slår mig tanken: Måtte jag ha månat om, ställt upp för och visat kärlek i tillräckliga mått, så att just den här unge mannen känt sig sedd, respekterad och älskad.
Jag tror och hoppas att det är så. Han har, förstår ni, varit otroligt betydelsefull och viktig för mig.  :o)




... och sist, men långt ifrån minst: Den vackra bukett jag fick av de ljuvliga 8:orna på kvällen för 9:ornas avslutningsmiddag. En sån glad och rörande överraskning!! Tusen varma tack, urgulliga ni, för den!!! Under min mors varsamma och blomsterbegåvade händer har den hållit sig i många dagar - idag, mer än en vecka senare, står delar av den fortfarande (de livskraftigaste blommorna) och pryder vårt köksbord.



Jaa, ni ser - jag blev så otroligt uppvaktad det här terminsslutet, att jag knappt kan tro det är sant! Och som konsekvens på uppvaktningen följde såklart en ansenlig mängd tårar. Sist jag grät så mycket var när jag lämnade mina kära, kära elever på Praktiska, och gången före det då jag tvingades skiljas från mina högt älskade Humpar på John Bauer.

Tänk, så mycket känslor som ryms i en lärare... det trodde ni inte va? Lärare är väl inte funtade som andra - vanliga dödliga - människor... eller?

Slutligen vill jag säga, att jag under detta läsår känt mig oerhört privilegierad och välsignad, som fått vara på denna härliga skola bland alla dessa underbara människor i olika åldrar - ingen nämnd och ingen glömd!
Tusen tusen tack alla ni!!!

Be blessed!



Kommentarer
Postat av: Märta-li

AH roman! Det här hinner jag inte läsa nu. Mina ägg kokar, tvättmaskinen rullar och barnen måste iväg till skolan...vi syns om en timme! Puss!

2009-06-16 @ 07:13:04
URL: http://martali.blogg.se/
Postat av: Lena

Kära Åsa

Vad underbart att få se dina presenter på denna fina blogg. Du är så väl värd allt du fått. Sug på denna karamell, jag hoppas att våra vägar möts fler gånger.

Mvh//Mamma till Oasen-Malin

2009-06-16 @ 07:48:16
Postat av: Mamsen

Tusen varma tack, Lena! Utan dig hade t ex inte tacoskvällen gått att genomföra - din hjälp var ovärderlig!!

Jag hoppas också att vi inte mötts för sista gången!

Varm kram!

2009-06-16 @ 07:57:42
Postat av: Märta-li

OH så fina saker!! :D

2009-06-16 @ 11:16:26
URL: http://martali.blogg.se/
Postat av: Björn Hallström

Hej, vad kul att du fixat en blogg.

Tror du att dotter kan fixa en åt mig oxå?



BJörn

2009-06-16 @ 22:25:37
Postat av: Mamsen

Jajamensan, det tror jag säkert! :o)

Av mig får hon middag, låna bilen och hjälp med hyran - därmed gjorde hon glatt och villigt min blogg.

Erbjud henne nåt vettigt i utbyte, så ska du se att du får din blogg och dessutom helt o håller som du vill ha den!



:o)

2009-06-16 @ 22:49:56
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: Malin Stenmark

HIhi..vad kul att du har fixat en blogg. Najs:)

Jag kommer verkligen att sakna dig, det kommer att bli så tomt utan dig på Oasen!



* Kul att du gillar armbandet så mycket. Det passar dig så BRA:)



Puss&Kram <3 :0)

Malin Stenmark

2009-06-16 @ 22:55:23
Postat av: Mamsen

Åh, Malin... jag finner inga ord för att förklara hur tom vardagen kommer att vara utan dig och Oasen. Det är jättehemskt och jag vill inte ens tänka på det, för då gråter jag bara. :o(

Ni i klasserna får försöka guida Linda och tipsa henne om hur ni vill ha det upplagt, för ni vet ju hur ni trivs att jobba och studera, eller hur?



Och armbandet - tja, du såg ju själv det på häromdagen! Jag älskar det!!! Du har verkligen god smak!! :o)



Ha en riktigt härlig midsommar och du - KÖR FÖRSIKTIGT PÅ MOPPEN!! Jag har hjärtat i halsgropen och tänker på dig varje gång jag läser om en mopedolycka. LOVA att ta det varligt!!!



Stor kram!



2009-06-17 @ 07:02:20
Postat av: Märta-li

Björn! CLARO! KRAM

2009-06-17 @ 10:53:53
URL: http://martali.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vad fint Åsa!

Det känns konstigt att jag inte var med på avslutningen .. men i år hade jag ju verkligen chans att vara med på Jonathans avslutning vilket jag inte alltid har haft. Ja, man känner sig alltid uppskattad av elever och föräldrar på Oasen, det är fantastiskt!! Men det du nu visar tar nog priset!! :) och det betyder ju verkligen någonting ;)

Jag kommer att sakna dig jättemycket Åsa, trist att jag var borta nu på slutet.

Stor kram till dig och Lycka till!!! tills vi ses igen :)

/Anna

2009-06-17 @ 22:29:50
Postat av: Mamsen

Hejsan, Anna!

Så kul att du tittar in här! Jag har saknat dig alldeles helt otroligt!!! Jag saknar ord för att beskriva hur, varför och i vilken omfattning...

Och jaa, jag uppfattar också en stark och otvetydig signal i den enormt fina och intensiva avtackningen. Det är verkligen nånting utöver det vanliga!

Men faktum kvarstår - tjänsten tillhör någon annan och då spelar det ingen roll hur nöjda elever, föräldrar och ledning varit med det gångna året. :o(

Jag söker förstås alla jobb jag kan just nu, för jag måste ju försörja mig - ska bli spännande att se vad det blir. McDonalds? Ica? Eller kanske Birsta City?

Vem vet - det kanske blir på KappAhl vi ses nästa gång? Hur som helst så kommer jag snart och hälsar på, för det har jag lovat eleverna.



Stor kram på dig och tusen tack för allt!!

2009-06-18 @ 00:40:42
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: Ida Selin

Men guud vad gulliga kort och presenter du fått mamma! :-) Vilka söta elever!

2009-06-18 @ 21:25:54
URL: http://idaselin.blogg.se/
Postat av: Mamsen

Jaa, visst ÄR de??!!! Och FÖRÄLDRAR!!!

Och en sak har jag inte hunnit lägga ut (ska göra det i helgen): En kille i klassen har gett mig en tavla som han målat!!! Förstår du va' glad jag är över den??? Den är helt oemotståndligt ljuvlig!! Jag bara älskar den!!!

2009-06-19 @ 08:59:47
URL: http://asaemelander.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag älskar också den tavlan! :)

Och den är så typisk för honom, han är en sann konstnär den killen :)

Jag vet att du kommer att vara det men jag säger det ändå ... var rädd om den!

Kram /Anna

2009-06-19 @ 20:26:12
Postat av: Mamsen

Oh, jaa Anna!! Jag kommer att vårda den tavlan ömt och försiktigt så länge jag lever! Jag ska sätta "spottar" med riktat ljus mot den från en båge i taket, så att den lyses upp och riktigt "hoppar ut från väggen". Det kommer att bli kanonfint!!!

Förresten - va' gulligt och fint av dig att läsa min blogg!

Stor o varm kram på dig!!



Ps. Om jag hittar en scanner, får jag då scanna av och lägga ut bilden du gjorde till vårt Akvarellnovellprojekt? Den är så himla fin! Ds.

2009-06-20 @ 09:17:19
URL: http://asaemelander.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0